, czym czyścić kuchenkę ze stali 

czym czyścić kuchenkę ze stali

Narzędzia « Ankiety i Badania On-line

Temat: Poradnik pani domu
Tutaj każda z Pań będzie mogła podzielić się swoimi poradami, ciekawostkami, nowościami związanymi nie tylko z kuchnią ale i całym domem.

Oto kilka moich rad
-Aby rozgrzany tłuszcz nie pryskał z patelni, posyp go szczyptą soli.

-Sztućce ze stali nierdzewnej należy włożyć na 10 minut do wody, w której gotowały się ziemniaki, potem opłukać i wysuszyć. Będą jak nowe.

-Aby pozbyć się z ubrania gumy do żucia -należy tkaninę włożyć do zamrażalnika lub obłożyć kostkami lodu i wykruszyć gumę do żucia. Pozostałe plamy wyczyścić benzyną do czyszczenia.

-Zapach potraw zniknie w mikrofalówce, jeśli włożysz do środka kilka plasterków cytryny i włączysz kuchenkę na 5 minut przy maksymalnej mocy.

Czekam na inne porady naszych Pań
Źródło: popiszmy.pl/viewtopic.php?t=654



Temat: : Nieruchomości
Kominiarz już kiedyś coś chciał odnośnie junkersa. Ale teraz jakoś unikają mój dom, mam na nich sposób za każdym razem każe im wbijac na dach i czyścić komin. Od tego momentu mam spokój i nawet rzadziej się pokazują u mnie W każdym pomieszczeniu gdzie mam kominek, kuczenke, piec, junkers mam dodatkowe wywietrzniki. A okna mam nowe i drewniane.
Tak troche nie w temacie. Po remoncie układu C.O co wiązało się z wymianą rur i grzejników i wstawieniu bojlera- takie przepływowe coś do podgrzewania ciepłej wody w kranie.
Ogrzewanie domu mam na paliwo stałe-wegiel i cokolwiek łatwopalne co wejdzie przez drzwiczki od pieca oraz gazowo- to drugie raczej "odświetnie". W domu mam jedną kuchenkę gazową w piwnicy i drugą elektryczną w kuchni. Ta w piwnicy to awaryjnie jakby prądu nie było. Którejś zimy co miesiąc przychodziły rachunki za gaz w okolicach 5-7zł- kuchenka gazowa nieużywana- od czasu do czasu odpalany junkers do podgrzania wody w kranikach. cała zima palone w piecu więc bojler był podgrzewany przez piec węglowy. W marcu pojawiła sie u mnie komisja z nakazem dopuszczenia do wszystkich urządzeń gazowych. Wymieniono mi licznik na nowy mimo że tamten był wymieniany w październiku roku poprzedniego Ogólnie panowie byli zdziwieni jak można nie używac gazu w tak dużym domu- 300m^2 powierzchni do ogrzania i 4 domowników. Eh kupa śmiechu jak myszkowali mi po domu
Źródło: forum.klub-wartburga.pl/viewtopic.php?t=2828


Temat: Sprzęt RTV i AGD

sunshain, bardzo fajna kuchenka, tyle ze nie podoba mi sie plyta ceramiczna w kuchence gazowej- nie dlatego, ze brzydko wygląda, bo wygląda super, ale dlatego, ze ciezko sie to czysci....Zwlaszcza po dluzszym czasie- nie mowie rok, ale dwa, trzy lata, jak zajdzie dookola palnikow, zwlaszcza, jesli wystają one troche ponad powierzchnie plyty - skorbaczką tam juz nie przejedzie dokladnie, a wyszorowac nie mozna, bo sie plyta porysuje....Poza tym jednym felerem ubostwiam plyty ceramiczne


zawsze czyszczę kuchenke po ugotowaniu jak troche ostygnie, nigdy nie gotuje tak, zeby kipiało na kuchenkę w sensie 1/4 zupy na kuchence bo zawsze cos nakapie


czyszcze ja na bieżąco mam specjalny płyn (w detalu nie kupisz ale ja zawsze dostane go od firm zaopatrujacych zakład w srodki czystosci po dość rozsądnej cenie) więc metalowe - srebrne nakładki nim myje bo pielęgnuje stal nierdzewna i chrom, najbardziej wkurzaja mnie te czarne nakładki bo na nich widac zacieki

[ Dodano: 2008-10-22, 09:34 ]
Źródło: forum.we-dwoje.pl/viewtopic.php?t=2391


Temat: Kuchenka gazowa Mastercook typ 3400.
Witam. Bardzo proszę o rade. Dostałem od rodziców kilkuletnią kuchenke Mastercook typ 3400. Typ w sumie nie jest tu najwazniejszy ale podaję dla ścisłości. Moja kuchenka ma pod piekarnikiem szufladę metalową -wydaje mi się że jest to żelazna czy też stalowa szuflada. -podobne szuflady są zresztą w nowszych kuchenkach mastercooka obecnych aktualnie w sprzedazy.Otóż ta szuflada ,jej dno od srodka pokryte jest na sporej powierzchni rdzą. Blacha szuflady nie jest raczej ocynkowana -ale jakąs farbą srebrno szarą jest pokryta bo nie sądzę żeby niemalowana blacha miała taka barwe. I teraz moje pytanie -czym mogę wyczyscić rdze? W internecie wyczytałem że powierzchni stalowych nie powinno się czyścic druciakami czy papieraem ściernym -bo porysuja powierzchnię. tylko że z kontekstu nie wynikało jednoznacznie czy chodziło tam wyłącznie o powierzchnie stalowe nierdzewne czy o wszystkie powierzchnie stalowe. Bardzo proszę o pomoc. Może ktos z Was ma podobną kuchenkę i orientuje się z czego wykonana jest w niej szuflada i czy nalezy tu kupić jakiś specyfik do rozpuszczania rdzy czy można jednak czyscić druciakiem.
2.Czy ktoś orientuje się z czego wykonane sa grzałka górna i grzałka opiekacza znajdujące się w piekarniku kuchenki Mastercook (komora piekarnika jest pokryta emalią ceramiczną a co do grzałek nie znalazłem informacji -czy jest to może stal żaroodporna?) i [b]w związku z tym czym czyścić grzałki aby ich nie uszkodzic ?[ /b]
Będę bardzo wdzięczny za wszystkie rady i sugestie . Pozdrawiam.
Źródło: forum.muratordom.pl/showthread.php?t=65363


Temat: pochwalcie się swoimi kuchniami

Carre a można wiedzieć ile metrów ma Twoja kuchnia, jaką ma szerokość.
Ja też będę miała malutką kuchnię i jestem przerażona, ze tam nic się nie zmieści.
.... szerokość 2,5; długość 3,15; na jednej ścianie szafki na drugiej lodówka i stół, dla 3 osobowej rodziny OK.


Carre...czy mozesz powiedziec czy łatwo czy ciezko utrzymac czystosc na inoxie który masz na ścianie.... Po pierwsze nie jest to jednolita powierzchnia tylko drobna krateczka, więc jest roche łatwiej. (można wybrać z kilku dostępnych wzorów)
http://images28.fotosik.pl/270/98f1d7b6012de55b.jpg
Czyszczę ją raz na miesiacu lub rzadziej(zależy ile gotuję), płynem do naczyń lub mleczkiem cif-jeśli są tłuste plamy nad kuchenką, a następnie zabezpieczam oliwką dla dzieci G&G(podpatrzone na forum) lub produktem Wurth-spray. Na codzień wycieram tylko nad kuchenką, bo nad zlewem czysta woda sama wysycha i nic nie widać- w przeciwieństwie do gładkiego zlewu Franke :evil: który trzeba do sucha.

Zmyć bród i tłuszcz i nabłyszczyć oliwką czy w/w środkiem. Więc w sumie nie ma dużo roboty -ja jestem zadowolona.
Szybciej brudzi się front kuchenki - inoxl szczotkowany, czy lodówka inox- ale to szybciej sie czysci- sam pyn do szyb.
Nie polecam środków do stali nierdzewnej z EuroRtvAgd- spróbowałam i mi troche zmatowiło :evil:
Źródło: forum.muratordom.pl/showthread.php?t=56188


Temat: Komentarze do zapiskow dominikims
Dominiko, wydaje mi się , że taka szyba w kuchni , choć pięknie wygląda będzie mało praktyczna. Stale będziesz musiała ją czyścić, przecierać, polerować (tak jak lustro) 8) .
Kiedyś miałam - zamiast kafli między szafkami kuchennymi - tapetę winilową. Pamiętam, że kupowałam ją w Pewexie za $ :wink: . To były czasy "pustych półek" , więc dawno temu 8) . Jednak ta tapeta wytrzymała bardzo długo . Zmieniałam ją dopiero cztery lata temu, przy okazji remontu. Nic się z nią nie stało, cały czas miała niezmienione kolory, nie była zniszczona. Zrywałam ją tylko dlatego, że już mi się znudziła, ale wyglądała super (nawet przy kuchence) 8) .
Źródło: forum.muratordom.pl/showthread.php?t=61895


Temat: Sprawdzone produkty z Lidla
Dot.: Sprawdzone produkty z Lidla
  Wczoraj kupiłam i dzis sie zachywcam środkiem usuwającym tłuszcz W5 (pomaranczowa butelka, spray) rewelacyjnie czysci zlew i kuchenke ze stali nierdzewnej:ehem:.
Mam jeszcze W5 power cleaner do usuwania kamienia i osadów(rozowa butelka) ale to strasznny zajzajer, oddychac ciezko w czasie uzywania :(

Standardowo uzupełniłam też zapas nabiału
(Toffiee - w tym dwie Linessy, truskawkową i waniliową. Zapomniałam którą polecałaś więc wzięłam 2 pierwsze)
Pozatym: odświerzacz powietrza coś ala brise one-touch, herbata pur-erh, zmywacz do paznokci, płatki kosmetyczne i takie tam inne;)
Źródło: wizaz.pl/forum/showthread.php?t=186389


Temat: sprzęt AGD do zabudowy - czy dobrze wybrałam?
AEG to jest bardziej luksusowa marka firmy Electrolux.
Siemens i Bosch to jeden koncern, choć zdarzają się urządzenia dostępne tylko pod jedną marką, np. tylko Bosch ma robota do zabudowy i krajalnicę do zabudowy. Zmywarki najwyższej klasy w obu firmach środki mają identyczne. Ten koncern uważany jest za lidera na rynku zmywarek

Kuchenki mikrofalowe dla Siemensa (więc i Boscha) robi firma LG

Whirlpool swego czasu uważany był za lidera w temacie kuchenek mikrofalowych i pralek

Miele jest firmą bardzo poważaną na rynku AGD. Trzeba jednak pamiętać, że nie wszystko robią sami. Lodówki biorą od Liebherra, ekspresy do kawy od firmy Jura

Jeśli chcesz kupić lodówkę, to najlepszym wyborem będzie Liebherr – niczego lepszego nie znajdziesz. Jeśli masz na to pieniądze to warto zainwestować w BioFresh – są to zwykle dwie szuflady specjalnie przeznaczone do przechowywania łatwo psujących się produktów (warzywa) – naprawdę dużo dłużej utrzymują dobrą kondycję.

Przy zakupie sprzętu AGD należy wziąć pod uwagę nie tylko cenę zakupu, ale na przykład także pobór prądu - to jest ważne szczególnie przy sprzętach na stałe podłączonych takich jak lodówki czy zamrażarki.
Zużycie energii jest oznaczane skalą literową (A-najmniejsze zużycie, czasami pojawia się A+ - jeszcze mniejsze).

Głośność jest bardzo ważna szczególnie przy lodówkach i zmywarkach - trzeba pamiętać, że jest podawana w decybelach (db), a to jest skala logarytmiczna - czyli urządzenie cichsze o 3db jest w praktyce o połowę cichsze.

Przy zakupie lodówki z zamrażarką ważne jest czy urządzenie posiada jeden agregat czy dwa (swoją drogą to duża część producentów stosuje agregaty firmy Danfos. Dwa agregaty nie muszą oznaczać większego poboru prądu ani większej głośności, natomiast na pewno mają zaletę w postaci takiej, że można sobie niezależnie wyłączyć jedną z części by ją wyczyścić.
Źródło: forum.muratordom.pl/showthread.php?t=91285


Temat: Ergonomia czyli wygoda
Kuchnia

Kuchnia jest miejscem pracy, a jej urządzenie powinno tej pracy sprzyjać i ją ułatwiać. Dreptanie po kuchni to często wielokilometrowy męczący spacer. Dlatego tak bardzo ważne jest funkcjonalne urządzenie wnętrza - zachowanie właściwej kolejności sprzętów i odpowiedniego ustawienia mebli - czyli zbudowanie kuchni zgodnie z zasadami ergonomii.
Wygoda w kuchni to także przemyślane wnętrza szafek, odpowiednia liczba szuflad, miejsce na garnki, stolnicę i prodiż. To również dobre materiały, przyzwoite wykończenie i przemyślane drobiazgi. To blat i zlew, który łatwo wyczyścić, to właściwe oświetlenie, przy którym nie męczy się wzrok, to w końcu wieszaki na podręczne przyrządy, półki na rzeczy, po które stale się sięga, i gniazdka elektryczne, do których łatwo podłączyć urządzenia, np. mikser lub ekspres do kawy.

Kolejność sprzętów

Kuchenne sprzęty powinny być ustawione zgodnie z kolejnością czynności wykonywanych podczas przygotowywania posiłków. Pod tym względem pomieszczenie to przypomina małą fabrykę z określoną linią technologiczną. W jej skład wchodzą:

@ lodówka - najlepiej ustawić ją jak najbliżej drzwi, by zaraz po wejściu do pomieszczenia móc rozpakować zakupy;
@ blat pomocniczy długości od 40 do 60 cm. Można na nim kłaść zarówno produkty, które po przyniesieniu do domu dopiero włożymy do lodówki, jak i te, które z niej wyjmiemy, by przygotować posiłek;
@ zlewozmywak, który wraz z poprzedzającym go blatem służy do wstępnej obróbki produktów: mycia, obierania itp.;
@ główny blat roboczy długości od 60 do 120 cm. Im dłuższy, tym wygodniej się przy nim pracuje. Tutaj bowiem wykonujemy najwięcej czynności;
@ kuchenka (ewentualnie płyta grzejna i piekarnik), czyli miejsce gotowania, smażenia, pieczenia itp.;
@ blat końcowy długości około 40 cm - to w zupełności wystarczy do nakładania gotowych potraw na talerze, które stąd przenosimy na stół.

Oczywiście nie zawsze da się stworzyć idealną kuchnię - np. ze względu na plan wnętrza lub usytuowanie pionu wodno-kanalizacyjnego. Trzeba też brać pod uwagę nasze przyzwyczajenia. Zawsze należy jednak przestrzegać pewnych zasad: nie umieszczać zlewozmywaka tuż przy kuchence gazowej (podczas zmywania można zalać palniki), a kuchenki gazowej - zbyt blisko okna (wiatr może zdmuchnąć płomień).
Zarówno zlew, jak i kuchenka nie powinny dotykać bokiem ściany - najlepiej oddzielić je od niej choćby wąskim blatem. Wtedy ściana nie będzie się nagrzewać, nie będzie też na nią pryskać woda ani tłuszcz. Jeśli to możliwe, zlewozmywak umieśćmy jak najbliżej okna, bo podczas zmywania potrzebne jest dobre oświetlenie.


Kuchenne sprzęty powinny tworzyć ciąg roboczy, w którym urządzenia ustawione w odpowiedniej kolejności są rozdzielone blatami.

Sposób zabudowy

To, jak rozmieścimy sprzęty, zależy od wielkości i proporcji wnętrza.



#Kuchnia wąska, szerokości co najmniej 180 cm (60 + 120 cm, czyli standardowa głębokość blatu plus wolne miejsce między szafkami a przeciwległą ścianą). W takim pomieszczeniu sprawdzi się jeden ciąg bądź dwa sąsiadujące ciągi (zabudowa w kształcie litery L).
#Kuchnia szerokości minimum 240 cm (60 + 60 + 120 cm). W takim wnętrzu można się zdecydować zarówno na jeden, dwa lub trzy ciągi. Jeśli w pomieszczeniu chcemy ustawić stół, najlepszy będzie jeden ciąg lub dwa w kształcie litery L.
#Kuchnia bardzo duża lub otwarta (połączona z sąsiednim pomieszczeniem) - oprócz wymienionych wyżej wariantów możliwa jest również zabudowa z wyspą. Tworzące ją szafki mogą stać na środku wnętrza albo stanowić umowną granicę między połączonymi pomieszczeniami.

Szafki

Standardowe szafki stojące mają szerokość 30, 40, 45, 60, 80 lub 90 cm. Ta różnorodność pozwala niemal dowolnie zaplanować ciąg roboczy. Szafki mogą mieć półki, szuflady, różnego rodzaju wysuwane kosze, schowki na pokrywki. Warto je tak rozplanować, by można było w nich przechowywać akcesoria potrzebne do czynności wykonywanych w danym miejscu linii technologicznej.
Aby wygodnie się pracowało w pozycji stojącej, blat powinien się znajdować na wysokości 85-90 cm (dla osoby o wzroście około 165 cm; każde 5 cm wzrostu więcej lub mniej zwiększa albo zmniejsza wysokość blatu o 1 cm). Wkręcane nóżki umożliwiają regulowanie wysokości szafek; można też przyciąć cokoły bądź wymienić je na wyższe.
Szafki wiszące mają takie szerokości jak stojące, ale są od nich płytsze - to konieczne, by podczas pracy nie uderzać w nie głową. Warto je dobrać tak, by ich szerokość pokrywała się z szerokością szafek stojących. W ten sposób unikniemy chaosu w zabudowie, łatwiej też będzie otwierać drzwiczki i wyjmować potrzebne przedmioty.
Optymalna wysokość zawieszenia szafek to około 50 cm nad blatem roboczym. Oczywiście można je umieścić nieco wyżej lub niżej - zależy to od wzrostu osoby pracującej w kuchni.
Źródło: forum.axxa.com.pl/viewtopic.php?t=2857